Könyvek, amiket érdemes elolvasni

könyvek

Többször ejtettünk már szót arról a jelenségről, miszerint olyan korban élünk, mikor a megjelenő szakirodalom- felgyorsult világunknak köszönhetően, már a kiadás pillanatában divatjamúltnak tűnhet.

Zacher Gábor a Mindennapi függőségeink című könyvében szintén kitér erre: véleménye szerint egyértelmű magyarázatot kb. negyven év múlva kaphatunk arra, hogy milyen hatással van a közösségi média a való életünkre.

A ’nemzet toxikológusa’ nemcsak az alkohol és a drogfüggéssel kapcsolatban ír könyvében, hanem olyan szenvedélybetegségekről is mesél, mint az okostelefon-függés és a narcisztikus- diszmorfia. A tőle megszokott humorral fűszerezve enged betekintést szakterültére, a mindennapi függéseinkbe, amibe mára a virtuális addikció is beletartozik.

Személyes találkozásaink alkalmával ránk gyakorolt pozitív személyiségének hatásával, valamint kiemelkedő tudásának köszönhetően nálunk most ’best of Tari Annamária’ korszak van. Novemberben jelent meg Online illúziók - offline valóság című könyve, ami az influenszerek, youtuberek fancy életérzését, fantasztikus utazásait, és a végtelen követők világát mutatja be, azt az illúziót, amiben mindenki hinni szeretne. Szakértői véleménye szerint azonban gyakran depresszív érzések lehetnek egy átlagos tinédzser mosolygós profilja mögött, és a rengeteg követő ellenére is gyakran válhat a magányosság mindennapjaik részévé. Számomra könnyedén megemészthető módon vezeti le, hogy mára a legfontosabb kérdéssé az vált, hogyan maradhatnak előremutató érzelmi kapcsolatban a különböző generációk. Ami igazán „átjött”, hogy nem csak találgat, hanem egyértelmű magyarázatokat, megoldásokat ad a generációs szakadékok közti átjárhatóságra.

S hogy ne csak hazai „gondolatokat” osszunk meg veletek, mindenképp érdemes kezünkbe venni Nicholas Kardaras A képernyő rabjai című könyvét. Véleménye szerint eljött az ideje, hogy riadót fújjunk gyermekeink lelki egészségéért. A nemzetközileg elismert szakértő mindenki számára érthető módon mutatja be (vizsgálatokkal alátámasztva), hogy mennyire káros agyunk örömközpontjára a nem megfelelő eszközhasználat. Az írónak nem a pánikkeltés a célja, hanem szeretné megértetni az olvasóval, hogy milyen veszélyeknek tesszük ki gyermekeinket nap mint nap.

Jónéhány témához kapcsolódó könyvet emelhetünk le a boltok polcairól, a fent említettek semmiféle rangsoron nem szerepelnek, egész egyszerűen hozzánk ezek állnak mostanában a legközelebb.

Szívesen fogadjuk, ha megosztjátok velünk, rátok milyen cikkek- könyvek voltak kiemelkedő hatással.