Generációs különbségek az online kommunikációban

Az offolj.hu védjegye alatt eltöltött két évem egyik legkedvesebb, személyemnek szóló gondolat az volt, mikor egy közeli barátom megjegyezte; együtt változom- fejlődőm az #offoljeskapcsoljki életérzéssel.

Valóban így van; és ezt azért is tartom fontosnak, mert nem titkolt célom, hogy mindezzel együtt a világ egyik legjobb apukája szeretnék lenni. 😃 Írásaimban mindig naprakészen, a gyermekem és köztem felmerülő online generációs szakadék aktuális kérdéseit feszegetem. Nagyon sok témába vágó cikket, szakirodalmat, könyvet forgattam már a kezemben, így azt gondolom, ez a képzeletbeli szakadék minimálisra csökkent kettönk közt.
Van azonban néhány dolog, amit egyszerűen képtelen vagyok megugrani.

Gyakran előfordul, hogy egész nap figyelem az órát, várom, hogy edzés után hazaérve, dobjon egy üzenetet a ’hogy sikerült a dolgozat’ kérdésre a Viber-en.
Itt megállnék egy pillanatra: nem azon szülők táborát erősítem, akik azt gondolják gyermekükről, hogy tökéletes, sőt mi több egyedülálló az univerzumban.
Fiam futballista, lassan kamaszodik, kellően pimasz, de valójában jólnevelt, helyes értékrenddel rendelkező kissrác. Azért tartom fontosnak ezt elmondani, mert az újabban felmerülő kérdés bennem nem neveletlenségéről, hanem az újgenerációs kommunikációról szól.

Szóval a dolgozat kérdésre a válasz: jól 💪💪(izmoskar-izmoskar emoji). Ilyenkor szoktam azt gondolni, hogy mindjárt lefejelem az asztalsarkát😆.

Én egész nap izgulok, Ő 6 karakterrel elintézi.

Felháborító 🙃😉 Mára már tudom, ez az én hiányosságom, és az izmoskar valójában- nagyon erősen/ügyesen megoldottomat jelenti. Emésztgetem, tanulgatom, de egészen biztos, hogy a ’vok’-nál berántanám a kéziféket. Ha nagyon nevetünk akkor LOL, vagy XD.
Szívecskét nem csak a szerelmünknek küldünk, hanem kb. bármire ’rádobjuk’, amit imádunk. Ha már szerelemem, akkor manapság a crush-od jelképezi azt a személyt, akire szerintem szívecskét kellene dobálni. Mikor játszanak, gyakran lehet hallani a ’GG’ kifejezést, ami ’good game’ rövidítésének felel meg. ’Noob’ és ’pro’, bénát és profit jelent. ’Easy’- bár mindenki ismeri, de nem csak könnyűt jelent, hanem kissé lenéző üzenete is van, legfőképp online játékokban. Ha az ’easy’ nem lenne elég, lehet fokozni ’bot’ jelzővel, ami annyit tesz, hogy ügyetlen, mint egy robot.

Bár nem olyan régóta blogolunk, mára ez is elavult, hiszen megtehetjük írás nélkül, videóüzenteben, hogy kifejtsük gondolatainkat. Ezen iparágat űzők a vloggerek.
Lájvolunk, amire ’komi’-ban válaszolunk. Etcetera-etcetera😎 Hosszú percekig sorolhatnám a számomra furcsán csengő kifejezéseket, de belátom ismét, hogy olyan fejezethez érkezett online térben való kóborlásom, amit el kell fogadnom.

Szülőként továbbra is arra fogok törekedni, hogy megtaláljam a közösnyelvet gyermekemmel, a megfelelő-, általam is elfogadható értékrenddel közös halmazt alkotva.
😎😉💪❤️😔😍🥰😘

Lacza Levente