Mobiltelefon és az emberi kapcsolatok 1.0

Mobiltelefon és az emberi kapcsolatok 1.0

Néhány évvel ezelőtt mikor elkezdték vizsgálni a mobiltelefon használat káros hatásait, valószínűleg senki nem gondolta, hogy napjainkra valós addikcióról beszélhetünk, és azt hiszem ember legyen a talpán aki meg tudja mondani milyen hatással lesz ránk negyed évszázad múlva. Lehet vitatkozni azon, hogy ki mennyire él a telefonjáért, hogy „csak a munkám miatt logók ennyit rajta”, vagy a „telefonommal töltött órák száma azért kimagasló, mert sokat használom az útvonaltervezőt”, vagy csak „megnézem ki lájkolt” a lényeg ugyanaz, a mobiltelefon és a közösségi média túlzott használata napjainkra igazolást nyert, hogy egyértelműen függőséget okozhat, ami az alkohol vagy bármely egyéb szerhasználattal megegyező hatásfokú.

Emlékszem mikor gyerek voltam hónapokig vártam egy BMX kerékpárra és mikor végre megkaptam a vágyakozással eltöltött hosszú napok- hónapok számának köszönhetően megközelítőleg végtelen óráig a mennyországban jártam. Nekem akkor az volt a minden és beértem ennyivel. A mai gyerekek online” BMX kerékpárokat” gyűjtenek, és a jutalmul kapott szívecskék száma adja meg nekik ugyanazt az endorfinlöketet amit én éreztem akkor, azzal a különbséggel, hogy ami nekem akár egy egész nyárra kitartott, most a lájkok megszűnésével bennük azonnal elcsillapodik és újabb ”kerékpárokat” keresnek.

És, hogy miért baj ez? Mi még megtanultunk, hogy nem kaphatunk meg mindent azonnal, a mai gyerekek pedig valami egészen mást tanulnak. Felgyorsult, nem valós érzelmeket hajszolnak az életet a fotelből egy interaktív világban élik, csak remélni merjük, hogy felnőtt korukra megtanulják az offline és online világ közötti különbséget.

Néhány évtizeddel ezelőtt minket is támadtak, hogy rengeteg időt töltünk tévé előtt, de valahogy mégis más érzés volt, mikor a család leült közösen megnézni huszadjára a Különben dühbe jövünk-et, ami sokadik alkalommal is együttes élményt, és érzelmi aktivitást váltott ki belőlünk. Mi van manapság? Családtagok külön szobában saját ”tévéjüket” nézik, bármibe beletekerve gyors érzelmeket keresik, másokat figyelve, más életre vágynak.

Miután félő, hogy a mai cikkünk túl hosszúra sikeredik és a fent említett problémák miatt kevés ember jut a végére, úgy döntöttünk, hamarosan folytatjuk a 2.0 verzióval ????

#offoljeskapcsoljki