A 14-24 éves korosztály számára az Instagram?

Instagram

Royal Society for Public Health (RSPH) friss tanulmánya egyértelműen rávilágít arra, hogy 14-24 éves korosztály számára az Instagram a legártalmasabb a fiatalok mentális egészségére.

2018-as adatok szerint több mint 700 millió aktív felhasználot tudhat magáévá világszerte.
A profilók számának növekedésével egyre többen figyelnek fel arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában ez a platform. Különleges utazások, szétfilterezett képek, modell lányok és fiúk egy pillanatra kiszakítanak egyhangú, de sokkal életszagúbb mindennapjainkból, de legyünk őszinték magunkhoz, vajon mennyire hasznos ez számunkra!?

A fiatalok magukkal szemben gyakran irreális elvárosokat táplálnak, hiszen talmi, gondosan beállított, gyárilag beépített filterekkel „különleges” ikonokért rajonganak, de ennek a felületnek, kb. annyi köze van a valósághoz, mint Gojko Mitic-nek az indiánokhoz. Egyértelmű, hogy a nem megfelelő látásmód önképzavarhoz vezethet, valamint csökkentheti önbecsülést, viszont ezzel ellentétben nagyban növeli a depresszió és szorongás esélyét. Minimális a közösségi média veszélyeire rámutató szakirodalom, viszont a fellelhető információk egyértelműen rámutatnak arra, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az egészségügyi hatáskáról beszélhessünk.

Viszont ez a napirenden lévő kérdés túl nagy szeletet képvisel életünk tortájában ahhoz, hogy ne vegyük komolyan az esetleges következményeit. A szociális kapcsolatok csökkenésével, párhuzamosan növekszik a virtuális térben eltöltött idő és a kapcsolódó következmények. Ne felejtsük el, nem minden valóság, ami annak látszik.

Lacza Levente
#offoljeskapcsoljki
#toltsdbeavalosagot